Chronische zorg
WSV Teylingen is het wijksamenwerkingsverband van eerstelijns zorgverleners in de gemeente Teylingen: huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, fysiotherapeuten, diëtisten en overige zorgverleners. Daarnaast is er lokaal nauwe samenwerking met onder meer de gemeente, welzijnsorganisaties en zorgorganisaties. In het huidige samenwerkingsverband werken de deelnemende zorgverleners nauw samen om de chronische zorg in de regio te organiseren rondom de patiënt. Dit wordt ook wel ketenzorg genoemd. Het WSV coördineert de zorg voor astma, COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, angst- en stemmingsstoornissen en complexe ouderenzorg en streeft naar een zo goed mogelijke uitvoering daarvan. Door patiënten in de eerstelijns dichtbij huis te behandelen kan immers bespaard worden op de hogere kosten van de tweedelijnszorg.
WSV Teylingen is lid van Rijn en Duin, de coöperatie van wijksamenwerkingsverbanden in Zuid-Holland Noord. Als regio-organisatie voor de eerstelijnszorg ondersteunt Rijn en Duin de aangesloten WSV-en en zorgverleners in het samenwerken aan een betere gezondheidszorg.
In de praktijk is er een spreekuur (of huisbezoek) voor de volgende patiëntengroepen:
- Diabetes Mellitus
- COPD/ Astma
- Hart- en vaatziekten
- Hartfalen
- Boezemfibrilleren
- Osteoporose
- Ouderenzorg
- Stoppen met roken
Diabetes Mellitus
De controles voor de patiënten met diabetes mellitus is in onze praktijk in handen van Mieke Tukker, praktijkverpleegkundige, tevens diabetesverpleegkundige. Zij vervolgt de diabetespatiënten volgens een vast protocol:
- Elke 3 maanden vindt er een controle plaats. De bloeddruk wordt gecontroleerd evenals uw gewicht. Twee keer per jaar krijgt u een laboratoriumformulier en urinepotje mee. Een week voor afgaand aan de controle afspraak laat u in het huisartsenlaboratorium bloed- en urineonderzoek verrichten.
- Ook wordt er gekeken of u onder controle bent bij een oogarts en of een bezoek aan de diëtiste en/of pedicure gewenst is.
- Verder worden er nog vragen gesteld over uw medicatiegebruik en evt. opgetreden klachten. Er wordt na de controle direct een afspraak gemaakt voor over 3 maanden.
- Eenmaal per jaar bezoekt u de huisarts voor een uitgebreide controle. Om de twee jaar wordt er ook een hartfilmpje gemaakt (ECG).
COPD/ Astma
1 a 2 keer per jaar wordt u door Mieke Tukker, praktijkverpleegkundige, uitgenodigd voor controle van uw longen. Soms m.b.v. een longfunctietest (spirometrie). Tevens wordt er gekeken of u uw inhalatie medicatie op de juiste manier toedient en of de medicatie aangepast dient te worden.
Hart- en vaatziekten
Samen met de praktijkassistentes, Corine van der Mark en Ann Wasteen, draagt de praktijkverpleegkundige, Mieke Tukker, zorg voor de controles. De patiënten worden 2 tot 4 keer per jaar gecontroleerd. Op elk spreekuur wordt de bloeddruk gemeten en worden u vragen gesteld over leefgewoonten en medicatiegebruik. Eens per jaar wordt uitgebreid laboratoriumonderzoek gedaan op bloedsuiker, cholesterol en nierfunctie. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen Cardiovasculair Risicomanagement waarin het beleid t.a.v. de begeleiding van hoog risicopatiënten voor hart- en vaatziekten is vastgelegd. Mocht er reden voor zijn (een hoge bloeddruk ondanks medicatie bv) dan zal er overleg met de huisarts plaatsvinden of wordt u verwezen naar zijn spreekuur.
Hartfalen/ Boezemfibrilleren
De controles voor de patiënten met hartfalen en/of boezemfibrilleren worden uitgevoerd door Mieke Tukker, praktijkverpleegkundige. De patiënten worden meestal 2x per jaar gecontroleerd op klachten, gewicht, bloeddruk en leefstijl. Bij problemen heeft de praktijkverpleegkundige nauw overleg met de huisarts.
Ouderenzorg
Binnen de praktijk willen wij de zorg voor onze (kwetsbare) ouderen graag verbeteren. De huisarts, praktijkverpleegkundige (Mieke Tukker) en de praktijkondersteuner ouderenzorg (Corine van der Mark) zijn bezig om de (kwetsbare) ouderen binnen de praktijk in kaart te brengen en hen de zorg die nodig is te bieden.
Uitgangspunt is dat ouderen zelf keuzes maken over de aard en ondersteuning die zij wensen. Ouderen hebben behoefte aan zorg die gericht is op kwaliteit van leven: minder belasting, beter functioneren en meer zelfredzaamheid.
De patiënten die in aanmerking komen worden thuis bezocht of uitgenodigd voor het spreekuur van de huisarts, praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner ouderenzorg.
Aan de hand van vragenlijsten en gesprek waarbij gekeken wordt niet alleen naar de mogelijke problemen maar ook naar prioriteiten en doelen m.b.t. kwaliteit van leven van de oudere patiënt.
Hierbij kunt u denken aan:
- Hoe u leeft en hoe u woont. Heeft u bijvoorbeeld wensen of zijn er aanpassingen aan uw woning nodig.
- De veiligheid in uw huis.
- Uw gezondheid. Hoe ervaart u uw gezondheid. Kunt u goed bewegen, kunt u zich goed verplaatsen. Doet u bijvoorbeeld nog uw eigen boodschappen.
- Uw medicijnen.
- Heeft u mensen om u heen voor een praatje, voor gezelligheid en voor hulp.
- Welke hulp heeft u? Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, thuiszorg/ verzorging (douchen/ ontbijt). Maakt u gebruik van de maaltijdservice, enz.
- Wat gaat er goed. Wat kan beter.
- Denkt u na wat het betekent als u een ernstige ziekte krijgt. Wat zijn uw wensen.
De zorgverleners binnen de praktijk werken nauw samen met andere disciplines, zoals apotheek, diëtiste, fysiotherapie, ergotherapie, thuiszorg.
Afnemen geheugentesten: wanneer u problemen ervaart met uw geheugen is er de mogelijkheid een geheugentest te doen. Deze test neemt ongeveer 15 minuten in beslag en geeft een indruk over geheugenproblematiek.
Stoppen met roken
In onze praktijk begeleidt onze praktijkverpleegkundige, Mieke Tukker, de mensen die willen stoppen met roken.
Ook kunt u bij de praktijkassistente, Ann Wasteen, terecht voor begeleiding. Zij werkt onder verantwoording van Mieke Tukker.
Er bestaat een mogelijkheid voor individuele begeleiding waarbij de zorg en begeleiding op de persoon wordt afgestemd. Naast gedragsmatige ondersteuning kan de patiënt aanvullend gebruik maken van nicotine vervangende(genees) middelen.
De zorgverzekeraars vergoeden onze begeleiding aan u voor het stoppen met roken. (Per 1-1-20 bij bijna alle zorgverzekeringen zonder belasten eigen risico, check uw zorgverzekering)
De zorgverzekeraar verwacht dat de zorgverlener zich bekwaamt in het intensief begeleiden van patiënten die willen stoppen met roken zodat de zorgverlener voldoet aan de kwaliteitscriteria die van toepassing zijn voor inschrijving in het kwaliteitsregister stoppen met roken
(http://www.kwaliteitsregisterstopmetroken.nl)
Mieke Tukker staat ingeschreven in het kwaliteitsregister Stoppen met Roken onder nummer 1003099